Canon EOS RP review

Canon EOS RP review: Wat vind ik van deze camera?

canon eos RP review

Canon EOS RP review: wat vind ik van deze camera?

In 2019 ben ik overgestapt van een spiegelreflexcamera naar een systeemcamera. Na lang wikken en wegen ben ik uitgekomen op de Canon EOS RP. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en deel ik mijn eerlijke review met jullie. Wat vind ik van deze compacte systeemcamera van Canon? Benieuwd naar de Canon EOS RP Review? Lees dan snel verder!

Wat voor camera is de Canon EOS RP?

De Canon EOS RP is de tweede full frame systeemcamera, die Canon heeft uitgebracht. De eerste versie was de Canon EOS R. De RP is het betaalbare zusje van de Canon R. Toen de Canon EOS RP op de markt kwam, twijfelde ik geen moment en kocht ik hem gelijk. Het was nog net voordat ik mijn eigen fotografiebedrijf startte.

De Canon EOS RP is een compacte full frame systeemcamera van Canon. Dit betekent dat je nog gewoon lenzen kunt wisselen, maar dat er geen spiegel meer aanwezig is net zoals bij een spiegelreflexcamera. Je maakt gebruik van een elektronische zoeker. Als je net overstapt van een spiegelreflexcamera naar een systeemcamera zal dit in het begin even wennen zijn.

Canon EOS RP review

Lichtgewicht en betaalbaar

Natuurlijk betaal je nog flink wat geld voor een goede systeemcamera, maar vergeleken met full frame systeemcamera’s van andere merken, is de Canon EOS RP scherp geprijsd. Voor een body betaal je rond de €1400,-. De lenzen kun je er apart bij kopen. Het gewicht van de Canon EOS RP is een groot pluspunt. Hij is lichtgewicht en ligt lekker in de hand. De RP heeft een goede grip, waardoor fotograferen nog prettiger wordt.

Uitklapbaar scherm

De Canon EOS RP is ook één van de weinig systeemcamera’s die een uitklapbaar scherm heeft. Dit is handig als je met de camera wilt filmen of vloggen. De filmmodus op deze camera is ook erg goed en snel. De ingebouwde beeldstabilisatie zorgt voor een extreem scherp en stabiel beeld.

Zelf gebruik ik een uitklapbaar scherm alleen tijdens het fotograferen voor mijn Social Media kanalen of voor mijn lifestyleblog. Hierbij maak ik regelmatig foto’s van mijzelf met de afstandsbediening, en dan is het erg handig om een uitklapbaar scherm te hebben.

Kwaliteit van de foto’s van de Canon RP

Over de kwaliteit van de foto’s ben ik ontzettend tevreden. De scherpte is bijzonder mooi. Dankzij de Eye AF functie die op de Canon EOS RP zit, worden portretten super scherp en blijven de ogen in foto’s scherp, zelfs tijdens bewegingen.

Wanneer je in RAW formaat schiet lijkt er wat meer ruis op de foto’s te zitten bij een ISO van 1000 of meer. Dit is bij foto’s in RAW kwaliteit, gemaakt met de Canon 5D Mark III een stuk minder. Dat is ook het enige minpunt dat ik heb ontdekt het afgelopen jaar.

Overstap van spiegelreflexcamera naar systeemcamera

Ik ben ontzettend blij dat ik ben overgestapt naar een systeemcamera. Dit wordt toch wel de nieuwe toekomst. Systeemcamera’s zijn compacter en worden alleen maar beter. Het afgelopen jaar zijn er zoveel goede systeemcamera’s op de markt gebracht. Fotograferen zonder spiegel was even wennen, maar toen ik het resultaat van de foto’s zag was ik verkocht!

Voordelen van fotograferen met een systeemcamera

De grote voordelen van fotograferen met een systeemcamera vind ik het gewicht van de body. Tijdens een fotoshoot of het fotograferen van een bruiloft, waarbij je langere tijd een camera vasthoudt, is het prettig om een lichtere body in je handen te hebben. Je hebt een betere grip en kunt je camera een stuk stabieler vasthouden.

Verder vind ik het prettig dat je niet continue het ‘klik’ geluid van de camera hoort, tijdens het fotograferen. Dit hoor je bij een spiegelreflexcamera wel erg goed.

Nieuwe RF lenzen

Toen ik mijn camera kocht, heb ik er gelijk de nieuwe RF 35mm 1.8 lens bij gekocht. Dit is echt een topper van een lens, met een waanzinnige kwaliteit! Een allround lens die erg geschikt is voor reisfotografie, maar ook fijn om te gebruiken bij fotoshoots en voor portretten. Dit is overigens ook mijn enige RF lens tot nu toe.

Dankzij de RF Mount Adapter die ik erbij kreeg toen ik mijn camera kocht, kan ik mijn oude Canon lenzen gewoon blijven gebruiken. Dit is erg prettig en wat mij betreft ook een heel groot voordeel!

Starten met fotograferen?

Wil je graag zelf starten met fotograferen. Lees dan zeker even deze blog met handige tips of download mijn gratis e-book: 5 beginnende tips voor de startende fotograaf. Deze vind je onder kopje ‘voor fotografen‘.

Conclusie

Ik ben erg tevreden over mijn Canon EOS RP. Omdat ik geen back-up camera heb, zit ik erover na te denken om er nog een systeemcamera bij te kopen. Het compacte van een systeemcamera bevalt me goed. Ook vind ik het fijn dat ik mijn Canon lenzen gewoon kan blijven gebruiken. De prijs kwaliteit verhouding van de Canon EOS RP is goed. Je krijgt veel waar voor je geld.

Mocht je benieuwd zijn naar de Canon EOS RP? Ik heb die van mij gekocht bij Kamera Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Ciel Versteegh says:

    Hai Marloes, Zonet heb ik je prachtige foto’s in je portfolio gezien, en je review gelezen over de Canon RP. Ik ben op zoek naar een camera in die orde, en zag tot dusver niet echt mooie foto’s van de RP. Ik heb een vraag in mijn zoektocht: Heb jij die foto’s gemaakt met genoemde CanonEOS RP en de RF 35mm 1.8 lens? In dat geval word ik weer wat blijer over de RP.
    Vriendelijke groet,
    Ciel

  2. Kendel says:

    Mooie review Marloes!