onmisbare tools voor een ondernemer

Van hobby naar fulltime fotograaf: hoe doe je dat?

van hobby naar fulltime fotograaf

Van hobby naar fulltime fotograaf: hoe doe je dat?

Veel hobbyfotografen hebben als droom om fulltime fotograaf te worden. Hoe mooi is het om van je grootste passie je werk te kunnen maken? Dat is toch geweldig. Maar wanneer is fotograferen geen hobby meer, maar echt een onderneming? In deze blog vertel ik je er meer over.

Begonnen als hobbyfotograaf

Zelf ben ik ook begonnen als hobbyfotograaf zo’n 10 jaar geleden. Ik fotografeerde voornamelijk veel voor mijn lifestyleblog: Marloes Daily. In 2019 kwam ik erachter dat ik veel meer met fotografie wilde doen. Mijn grootste passie was om mensen vast te leggen en een mooie herinnering te geven voor nu en later. De meeste fotografen beginnen als hobby en maken er op een later moment hun baan van. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen zo. Op een gegeven moment voel je dit vanzelf en wordt je misschien wel gevraagd door mensen om je heen om foto’s te maken. Is het echt een droom van je om fulltime fotograaf te worden, dan moet je die droom zeker najagen.

van hobby naar fulltime fotograaf

Aan de slag als fulltime fotograaf

Gaat het fotograferen je super goed af en heb je misschien al wel je eerste betaalde fotoshoots gehad? Kun je fotograferen combineren met je baan en merk je dat je er een leuk centje aan overhoudt? Dan is het wellicht goed om erover na te denken wat je maandelijks moet fotograferen, om te kunnen starten als fulltime fotograaf. Je wilt er natuurlijk niet op achteruit gaan. Maak hiervoor een goede begroting voor jezelf zodat je de voor-en nadelen kunt afwegen met elkaar.

Een spannende stap

Natuurlijk is het een spannende stap om je loondienstbaan op te zeggen en volledig te gaan werken als fulltime fotograaf. Maar het is ook een ontzettend mooie reis, met ups en downs. Je leert er ontzettend veel van en maakt een behoorlijke stap in je persoonlijke groei en ontwikkeling. Ja, je zegt je ‘vastigheid’ op voor misschien meer onzekerheid. Maar het zou zonde zijn als je spijt krijgt van iets wat je niet geprobeerd hebt.

Vraag jezelf eens af: wat is nu het ergste wat er kan gebeuren?

Starten met je bedrijf

Heb je je eerst betalende klanten gehad en krijg je hier volop energie van? Dan is het een goed idee om je in te gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je levert tenslotte een dienst/product aan klanten en vraagt er een vergoeding voor. Na de inschrijving bij de KVK ben je officieel ondernemer en ook verplicht om per kwartaal een BTW aangifte te doen. Ook staat je bedrijfsnaam op dat moment vast en kan er niemand met jouw naam vandoor gaan ;-).

Heb jij er al eens over nagedacht om fulltime fotograaf te worden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *